Techniekdag

Groots opgezette Techniekdag Lochem was een daverend succes

Donderdag 4 november kwamen meer dan 250 leerlingen bij elkaar in de Schouwburg om de Techniekdag Lochem 2021 bij te wonen. De leerlingen van groep acht van in totaal 10 scholen uit de gemeente Lochem gingen langs bij 13 technische Lochemse bedrijven. 

Twee bedrijven doen dit jaar voor het eerst mee aan de Techniekdag, namelijk SignSellers en Olbecon. De overige 11 bedrijven deden vorig jaar ook mee aan de Techniekdag. De leerlingen begonnen vol enthousiasme aan het programma van de dag. Zij stonden ’s ochtends om 9 uur dansend in de Schouwburg om de dag feestelijk te beginnen onder leiding van Sanne Brandt van dansstudio Pop-up. 


Rondleidingen en workshops

Na een zeer geslaagde kick-off verlieten de kinderen met een glimlach op hun gezicht met veel rumoer de Schouwburg om langs te gaan bij de bedrijven. Elk bedrijf had een andere activiteit voor de leerlingen bedacht, wat zorgde voor een gevarieerd programma. Zo kregen de kinderen bij WILA een rondleiding door het indrukwekkende gebouw, namen ze een kijkje in de boterfabriek bij FrieslandCampina en mochten ze bij Julia aan de slag met hun eigen inrichting. “Vet, nu heb ik mijn eigen naambordje gemaakt,” riep één van de kinderen bij het verlaten van hun bezoek aan SignSellers.


Opening in de Schouwburg

De kick-off, die Eric Jan de Haan (wethouder gemeente Lochem) opende, vond plaats in de Schouwburg. Een zogeheten ‘professor Knetter’ van Mad Science nam het stokje over en nodigde meerdere leerlingen uit op het podium te komen en mee te werken aan de act, waar onder andere met vuur werd geëxperimenteerd. De interactieve show werd goed ontvangen bij de kinderen, die allemaal maar wat graag op het podium mee wilden doen. 


Kinderen enthousiast maken

De Techniekdag is een initiatief van de Industriële Kring Lochem en is opgezet om kinderen in de gemeente Lochem enthousiast te maken voor een baan in de techniek. “Als je de kinderen in de gemeente wil laten zien hoe gevarieerd en leuk de technieksector is, kan je ze dat het best in real-life laten zien”, aldus De Haan.


Klik hier om naar de website te gaan.


BEKIJK HIER HET TECHNIEKDAG MAGAZINE 
Iedereen heeft talent voor techniek en techniek is iets voor iedereen!

De samenleving heeft een grote behoefte aan mensen met technische kennis en inzicht. Er is dan ook, zelfs in deze Corona-tijd, nog steeds veel werk voor technisch geschoolde mensen. Niet alleen bij fabrieken, maar ook bijvoorbeeld in de zorg, in de ICT en bij de overheid. Veel beroepen waar je vroeger nauwelijks technische kennis voor nodig had, krijgen meer en meer te maken met techniek. Denk maar eens aan het vak van verpleegkundige. Ook in de zorg voor patiënten wordt steeds meer geavanceerde apparatuur gebruikt. Die moet ontwikkeld, gemaakt en onderhouden worden. En de verpleegkundige moet die apparatuur kunnen begrijpen en gebruiken.

Ook de Nederlandse maak-industrie, die internationaal aan de top staat, heeft veel behoefte aan technisch geschoolde medewerkers. Van uitvinders tot makers, van tekenaars tot sleutelaars en van programmeurs tot verkopers. In dit magazine maak je kennis met een aantal bedrijven die graag willen vertellen hoe interessant het is om in de techniek werkzaam te zijn. Zij maken echt iets moois! Ze zijn trots op hun producten. Ze zien graag dat de volgende generatie leerlingen en studenten kiest voor onderwijs waar techniek een rol in speelt. Dat is belangrijk, want technologie zal een heel belangrijke rol spelen in de oplossing van de grote vraagstukken van deze tijd.

In de aanpak van bijvoorbeeld de Corona-pandemie, klimaatverandering, het voedselvraagstuk, zelfs van het veilig kunnen stemmen in democratische verkiezingen, zal technologie een hoofdrol spelen. Kiezen voor techniek is niet alleen belangrijk, het is ook leuk! Het is echt leuk om samen met een team, mooie dingen te maken. Dingen die je echt kunt zien werken. Waar je trots op kunt zijn. En vaak zijn dat producten die vanuit Nederland over de hele wereld verkocht worden.

Techniek is niet alleen iets voor ‘techneuten’? Dat is een fabeltje. Net als dat het meer iets is voor jongens. Onzin! Of voor nerds? Dat is al lang niet meer zo. Een opleiding in de techniek is veel meer dan techniek alleen. Iedereen heeft talent voor techniek! Ik nodig je van harte uit dit magazine eens goed te bekijken. Ik hoop dat dat je interesse wekt.


Nico Groen
Voorzitter IKL